CERTYFIKATY

Skuteczność działania powłoki Dyphox jest testowana zgodnie z normami ISO22196 dla bakterii oraz ISO21702 dla wirusów. Obie metody są modyfikowane o dwa elementy. Po pierwsze cały test odbywa się podczas naświetlania źródłem światła widzialnego, po drugie przeprowadzany jest na sucho, czyli w realnych warunkach wilgotności panujących w pomieszczeniu.

Na dzień dzisiejszy certyfikację zgodnie z wymienionymi ISO mogą wykonać tylko 4 laboratoria na świecie: TriOptoTec, Fraunhofer IV Monachium, Qualitylabs oraz Eurovir.

Powłoka Dyphox uzyskała w testach następujące wyniki:

TGEV coronavirus zgodnie z wytycznymi RKI 1995 oraz ISO21702 (modyfikowany) wynik > 99,99%

Influenza A Virus (H1N1) zgodnie z ISO 21702 (modyfikowany) wynik >99,98%

Adenovirus type 5 (strain: Adenoid 75) zgodnie z ISO 21702 (modyfikowany) wynik 99%

Staphylococcus aureus DSM 799 zgodnie z ISO 22196 (modyfikowany) wynik >99,99%

Acinetobacter baumannii DSM 30008 zgodnie z ISO 22196 (modyfikowany) wynik >99,99%

Enterococcus faecium EDCC 5271 (VRE) zgodnie z ISO 22196 (modyfikowany) wynik >99,99%


TEST DERMATOLOGICZNY

Powłoka Dyphox® oraz użyty w niej fotosensybilator zostały sprawdzone i przeszły pozytwnie testy w laboratorium GLP zgodnie z standardem OECD wykazując brak zagrożeń dla człowieka i zwierząt:

– niedrażniący dla skóry (OECD 439)

– nieuczulający (OECD 429, DIN 10993-10)

– niecytotoksyczny (DIN 10993-5)

– niedrażniący dla oczu (OECD 492)

– niemutagenny (OECD 471)

Tolerancja skórna powłoki Dyphox została oceniona jako „bardzo dobra” w specjalistycznym raporcie medycznym. 30 badanych nosiło plastry pokryte Dyphox® Universal na gołej skórze przez okres do 72 godzin i żadna z badanych nie wykazała żadnej reakcji skórnej.

KONTAKT Z ŻYWNOŚCIĄ

Powłoka Dyphox została dopuszczona do kontaktu z żywnością. Można nią pokrywać elementy wyposażenia, takie blaty, elementy urządzeń, linie produkcyjne, na których przygotowywane sa produkty spożywcze.

NORMA EN-71

Certyfikat powtierdza, że powłoka Dyphox jest bezpieczna dla dzieci.